Çok değil, bundan birkaç yıl önce yapay zekayı telefonlarımızda kullanmak için tarayıcıyı açıp bir web sitesine girmek ya da harici bir uygulama indirmek zorundaydık. Gönderdiğimiz her veri uzak sunuculara (buluta) gidiyor, işleniyor ve geri geliyordu. Ancak bugün, mobil işletim sistemlerinin (iOS ve Android) en derin katmanlarına kadar entegre edilmiş, internete bile ihtiyaç duymadan doğrudan telefonun kendi işlemcisi (NPU) üzerinde çalışan yerel yapay zeka modellerinin çağını yaşıyoruz.
Apple Intelligence, Google Gemini Nano ve markaların kendi arayüzlerine gömdüğü akıllı sistemler artık sadece fotoğraftan nesne silmeye yaramıyor; bildirimlerimizi önem sırasına göre özetliyor, ses kayıtlarımızı saniyeler içinde yazıya ve rapora döküyor, ekranımızda ne olduğunu anlayıp bize bağlamsal yardımlar sunuyor. Kısacası, telefonlarımız artık sadece komut bekleyen birer cihaz değil, bizimle birlikte düşünen birer asistana dönüşüyor.
Gelin bu başlık altında, avucumuzun içindeki bu yeni yapay zeka çağını ve kendi deneyimlerimizi masaya yatıralım:
- Telefonunuzda işletim sistemiyle gelen yapay zeka özelliklerini (Özetleme, akıllı asistan, fotoğraf düzenleme vb.) günlük hayatınızda ne kadar aktif kullanıyorsunuz? Gerçekten işe yarıyorlar mı, yoksa şimdilik sadece bir pazarlama stratejisi (hype) mi?
- Sizce mobil yapay zeka yarışında hangi ekosistem daha doğru bir strateji izliyor? Apple'ın gizlilik odaklı entegrasyonu mu, yoksa Google'ın Android tarafındaki geniş ve çok yönlü ekosistemi mi?
- Gelecekte yapay zekanın mobil cihazları tamamen ele geçirip geleneksel "uygulama (app)" mantığını bitireceğine ve her şeyi tek bir yapay zeka arayüzüyle yöneteceğimize inanıyor musunuz?
Kullandığınız cihazlardaki yapay zeka deneyimlerinizi, hayatınızı kolaylaştıran favori akıllı özelliklerinizi veya bu teknolojinin geleceğine dair öngörülerinizi aşağıda paylaşımlarınızı bekliyorum. Bildirimleriniz akıllı, bataryanız uzun ömürlü olsun! 👇