İçinde bulunduğumuz 2026 yılında SaaS (Software as a Service) ekosisteminin kuralları baştan yazılıyor. Sadece OpenAI veya Anthropic API'lerini arkaya bağlayıp arayüze "Ben yapay zekalı içerik üretiyorum" yazan basit uygulamaların (AI Wrapper) devri kapandı. Artık devasa bütçeli, genel kitleye hitap eden hantal yazılımlar yerine; tek bir sektöre, hatta o sektördeki spesifik bir operasyonel probleme odaklanan Mikro-SaaS modelleri altın çağını yaşıyor. Üstelik harika olan şu: Gelişmiş yapay zeka ajanları (AI Agents) ve No-Code/Low-Code altyapıları sayesinde, geçmişte 15 kişilik mühendislik ekibinin aylarca uğraşarak kurduğu sistemleri, bugün tek bir kurucu (solopreneur) haftalar içinde MVP haline getirip fatura kesmeye başlayabiliyor.
Dünyadaki ve yereldeki trendleri incelediğimizde, yapay zeka destekli şu alanlarda inanılmaz bir mikro-yazılım açığı olduğunu görüyoruz:
- Dikey (Vertical) CRM ve Yönetim Sistemleri: Genel geçer CRM'ler yerine, sadece belirli meslek gruplarına (Örn: Dijital tarım/hayvancılık yönetimi, lojistik planlama, klinikler veya emlak acenteleri) özel iş akışlarını yapay zeka ile otomatize eden yazılımlar.
- B2B İçin Akıllı İçerik Dönüştürücüler: Şirketlerin uzun webinar videolarını, teknik dokümanlarını veya raporlarını saniyeler içinde LinkedIn gönderilerine, sektörel bültenlere ve infografik şablonlarına dönüştüren ve bunu "veri güvenliğini" koruyarak yapan araçlar.
- Yerel İşletmeler İçin Otomasyonlar: Restoranlar, kafeler veya yerel üreticiler için hava durumundan yerel etkinliklere kadar olan verileri analiz edip haftalık stok/atık tahmini yapan akıllı lojistik mikro-yazılımları.
- Regülasyon ve Uyumluluk (Compliance) Araçları: KOBİ'lerin veya e-ticaret satıcılarının sürekli değişen yasal mevzuatlara, vergi kurallarına ve e-ihracat regülasyonlarına uyumunu yapay zeka ile denetleyen sistemler.
- Sizce 2026 yılında, mevcut büyük yazılımların (Salesforce, Notion, HubSpot vb.) yetersiz kaldığı ve "Ben buraya özel, küçük ve nokta atışı bir yazılım yapsam kesin satar" dediğiniz o gizli niş alan hangisi?
- Bir SaaS projesinde yapay zekayı sadece bir "sohbet botu" olarak değil de, arka planda işi çözen bir "görünmez işçi (AI Agent)" olarak nasıl konumlandırabiliriz?
- Şu an üzerinde çalıştığınız, fikrini doğulamaya (validation) uğraştığınız veya ilk kullanıcılarını aradığınız bir Mikro-SaaS projeniz var mı? (Gelin projenizi burada konuşalım, geri bildirim verelim!)
Fikirlerinizi, SaaS dünyasındaki fiyatlandırma (pricing) ve pazarlama (GTM) stratejilerinizi aşağıda bekliyorum. MRR (Aylık Tekrarlayan Gelir) grafikleriniz hep yukarıyı göstersin! 👇